top of page
_DSC0650.jpg

coaching met paarden

Coaching met paarden

Je hebt coaching en je hebt coaching met paarden. Een mooiere spiegel is er in mijn ogen niet. Doordat paarden vluchtdieren zijn, zijn zij als het ware zodanig `samengesteld’ dat zij continu hun omgeving kunnen scannen op gevaar of op dat wat niet klopt. Het feit dat zij ook kuddedieren zijn maakt dat zij meester zijn in het aanvoelen van de ander om zo hun kansen van overleven te maximaliseren.

Er wordt dus weleens gezegd dat paarden mensen spiegelen maar hoe gaat dit nu eigenlijk in zijn werk? In feite zijn zij echter een soort spiegel van jouw ziel/binnenkant wanneer je met hen in contact bent. Zij voelen het wanneer het klopt wat je zegt, ook al ben je jezelf daar niet zo van bewust. Wij mensen zijn namelijk fantastisch goed in het verbloemen van onze gevoelens met onze woorden of houding, of ja, dat denken wij. Een paard heeft hier weinig boodschap aan, die verstaat niet wat wij zeggen maar voelt of dat wat je doet/zegt klopt met het gevoel wat daaronder ligt. Ook al ben je jezelf hier niet van bewust. Het paard is hier namelijk, gezien haar noodzaak tot overleven, van afhankelijk. De ander moet ‘veilig’ zijn. En dus moet het gedrag van de ander overeenkomen met zijn of haar gevoel om diegene te kunnen vertrouwen om als kudde te kunnen overleven. Het zal je coach maar zijn!

Dit natuurlijke kuddegedrag staat hier model voor:

 • effectieve communicatie

 • authentieke relaties

 • samenwerking op basis van individuele talenten en competenties
   

Paarden leren ons het geheim van lichaamstaal als de ‘overige 90%’ van communicatie. Ze tonen ons dat `simpelweg’ bewust zijn van onze kwetsbaarheid de bron is van kracht in plaats van zwakte, en dat je je niet als een roofdier hoeft te gedragen om sterk in het leven te staan!

`Maar wat kan ik hier nu eigenlijk mee?’, hoor ik je denken. Goed, hieronder een kort lijstje van wat coaching met paarden jou kan brengen:

 • Bewust worden van de informatie achter onze emoties

 • Ons lichaam begrijpen als sensor voor emotionele informatie van onszelf en onze omgeving

 • Het activeren van je authentieke zelf

 • Het stellen en respecteren van gezonde grenzen

 • Het bewust gebruik maken van non-verbale communicatie

 • En je gaat natuurlijk ervaringsgericht leren
   

Het was al bekend dat ‘ervaringsgericht leren’ de meest effectieve vorm van therapie, onderwijs en training is. Wanneer we iets ervaren onthouden we er 80% van, vergeleken bij de ongeveer 20% die blijft hangen van geschreven of gesproken theorie. De nabijheid van paarden activeert ons versnelde leervermogen extra, omdat we onbewust gevoelsmatig op ze reageren, en niet alleen vanuit ons hoofd. Daarbij reageert het paard onmiddellijk op jou wanneer er iets in je verandert wat `het blote oog’ niet kan zien. Snellere feedback ga je niet vinden!
 

Paarden kunnen niet bestaan op illusies en onechtheden zoals wij (mensen) dat wel kunnen. Zij bestaan op simpel zijn, levend in het hier en nu, en nemen waar wat er daadwerkelijk gebeurt. Durf jij je daar écht bewust van te gaan zijn en deze feedback met open armen te ontvangen? Het kan natuurlijk confronterend zijn om jezelf in deze spiegel te gaan aankijken. Zijn we zoals we denken dat we zijn? Of hebben we onszelf van alles aangeleerd?

Zou het niet fijn zijn om te zijn wie je bent? En te staan voor wat voor jou belangrijk is! Zonder rekening te houden met wat jij denkt wat anderen van je verwachten. Paarden kunnen je helpen in dit proces van je authentieke zelf ontdekken. Zij laten je zien wat er nou echt gebeurt in jou. Een paard ziet alleen je ware intentie en zal je deze teruggeven. Hoe gaaf is dat!

 

Coaching met je eigen paard?

Dat kan ook! Hoe leuk is het om gecoacht te worden met je eigen paard of pony! Ik kom naar je toe en dan geven we daar de coachsessie vorm in de rijbak of de wei. De enige vereiste is dat je paard/pony de gelegenheid heeft om ‘los’ bij te dragen aan de sessie en dus niet continu vastgehouden hoeft te worden. Het mooie aan een coachsessie met je eigen paard/pony is dat het gemakkelijker is om te gaan herkennen wat je paard/pony je op dagdagelijkse basis aan feedback geeft. En dus zet je je eigen coachsessie gewoon voort! Op deze manier zul je gaan ontdekken dat je hiermee ook een diepere en sterkere verbinding met je eigen paard/pony aan zult gaan!

Duur

Tarief

+/- 1,5 uur​

€85,- ​

bottom of page